< Terug naar portfolio

de Vergeten Nederlander

Documentaire

De nu 86-jarige Jane Ellis Hardy blikt terug op haar veelbewogen leven. Ze werd in het toenmalige Nederlands-Indië geboren uit een huwelijk van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. Haar vader, die diende bij de Nederlandse marine, sneuvelde tijdens WOII in de gevechten met de Japanse vloot. Toen de oorlog voorbij was, werden veel kinderen uit gemengde huwelijken gerepatrieerd, maar Jane niet; zij moest blijven en werd gescheiden van haar moeder, want die zou haar niet op de juiste wijze kunnen opvoeden.

Jane, die tot op de dag van vandaag in Indonesië woont, heeft nog altijd het gevoel dat haar de kans is ontnomen een welvarend bestaan op te bouwen in het land dat zij als haar vaderland ziet: Nederland. Ook al heeft ze in Indonesië een leven opgebouwd en put ze hoop en kracht uit haar geloof, gevoelens van spijt leven nog altijd.

Het verhaal van Jane staat niet op zichzelf: duizenden kinderen uit gemengde huwelijken werden na de oorlog gescheiden van hun moeder. Het is een episode uit de geschiedenis waarover de Nederlandse overheid liever zwijgt.